Test és lélek szimbiózisa

Audio file

A gyógyszertárakat villogó zöld kereszt reklámozza, a szirénázó mentőkocsin vörös kereszt látható, a mentőkocsinak fehér ruhás a személyzete – mindez a piros, fehér, zöld színek együttesét alkotja. A humor szintjén mondhatjuk: a magyar mentőszolgálat nemzeti színek égisze alatt végzi munkáját.

A zöld szín a remény szimbóluma. A gyógyszer kiváltója bízik a készítmény jótékony hatásában. Elgondolkodik viszont, amikor folyton hallja a figyelmeztetést: „A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.” Kockázata, mellékhatása minden gyógyszernek van. Mellékhatása csak annak a gyógyszernek nincs, amelyet a beteg nem vesz be. A gyógyszer méreg, vegyi anyag, amellyel a szervezetnek meg kell küzdenie. A többféle betegségben szenvedő marékszámra szedi a labdacsokat, ha úgy tetszik, drogozza magát. A kisebb rosszat teszi a nagyobb rossz elkerülése végett.

A vöröskeresztes mentőkocsi orvosa hippokratészi esküjének tesz eleget, amikor életveszélybe került embertársa megmentésén fáradozik. Ha a helyzet azt kívánja, már a helyszínen elkezdi az életmentő szolgálatot, amelyet kollégái majd a kórházban folytatnak. Menteni a menthetőt – ez az élet alapkövetelménye, noha a halandó ember végső soron menthetetlen.

A gyógyszertárak zöld és a mentőkocsik vörös keresztje csak formailag hasonlítanak, színükben különböznek a templomtornyon látható színtelen, komor kereszttől.

A gyógyszerész és a mentőszolgálatos vélelmezett beleegyezésével essék néhány szó a templomkeresztről. Az esztétika szemszögéből a kör tetszetősebb mértani alakzatnak tűnik, mint a kereszt. A kör végtelen ugyan, mégis zárt, benne teljes védettség, biztonság található. A kereszt viszont nyitott, nem zárt alakzat, és az ellentmondás jele is, mert közepében a vízszintes és függőleges vonalak ütköznek. A kereszt ágai növelhetők anélkül, hogy formája megváltozna. Mivel közepében az ellentétes síkok találkoznak, a végtelenre emlékeztet. A kereszténység nem a körre, hanem a keresztre irányítja tekintetünket, amelynek függőleges ága túlmutat önmagán, a végtelent célozza, minden szónál ékesebben hirdeti a megváltás szükségességét. A világ megváltásra szorul – hirdeti fennhangon a kereszténység, amit a mai világ tagad. Hiába tagadja, a világot egyre inkább beárnyékoló bűn olyasmi, mint a szemét. Ha a szemetet nem takarítják el, nem lehet emberi életet élni.

A leggyakoribb eltakarítási módszer az elfojtás. Az ember nem akar róla tudomást venni, így a bűnprobléma levonul a lélek alsó rétegeibe, a tudatalattiba. Több fajtája van az elfojtásnak: egyik a lármás tevékenység. A vallások tanítják, hogy a csendben lassan egy felhő tör fel a lélek mélyéről, ami önvád formájában jelentkezik. Sokan ez ellen a felhő ellen tiltakoznak, keresik a lármát, lázasan tevékenykednek, hogy eltereljék a figyelmet önmagukról.

A menekülés másik módja, ha másokra figyel az ember. Mások gyöngeségeivel mentegeti önmagát. Milyen megkönnyebbülést jelent sokak számára, ha mások erkölcsi botlásairól hallanak, és megnyugtatják magukat: na, azért ilyen mélyre én még nem süllyedtem.

Ismét más praktika, ha az ember mindent megmagyaráz: így a bűn már nem bűn, az igazság és a hazugság jól megfér egymás mellett, csupán szemlélet kérdése az egész. Ilyen szavak merülnek fel: a környezet kényszerített rá, nem volt egyéb lehetőség, helyemben más is ugyanezt tette volna. Ez a magyarázkodás napjainkban társadalmi méreteket ölt. Nem beszélnek többé házasságtörésről, csupán egy kirándulás jelentéktelen mellékkalandjáról. Nincs szó a születendő élet kioltásáról, hanem terhesség-megszakításról. Ez a fogalmazás eltünteti az erkölcsi problémakört, az ügy csupán orvosi beavatkozássá válik, akár egy vakbélműtét vagy foghúzás. Felelőtlen játék a fogalmakkal, hogy a lélek megszabaduljon a tehertől. Ezeknek az elfojtó tevékenységeknek az eredménye, hogy egyre több ember egyre több szennyet hord a lelke mélyén. A megoldás egyszerű: felismerni és beismerni. A pszichoterápia is ezt a receptet ajánlja. A lélek gyógyászai tudják, hogy a „beteget” beszéltetni kell, hogy a psziché felszabaduljon.

A gyógyszertár zöld keresztjére és a mentőautó vörös keresztjére odafigyelünk. A templom tornyán látható kereszt mellett miért haladnánk el észrevétlenül, hiszen ennek a keresztnek holt ágai között az örök élet madara rakott fészket.